Szolgáltatás

A vezérműlánc cseréje nem éppen nőies feladat

Te mit ragadnál ki a nagyvilágból, ha valamit megoszthatnál másokkal is? Én biztosan valami nem túl hétköznapi dolgot, vagyis sokkal inkább egy teljesen hétköznapi dolgot, amiről mégis alig tudnak valamit az emberek. Ezért gondoltam azt, hogy most a vezérműlánc cseréje lesz a téma, mert ez egy olyan terület, amiről egyébként én se sokat tudok, maximum annyit, hogy valószínűleg nem túl nőies feladat, már csak hangzásra sem.  A szerencsém és egyben a forrásom viszont az, hogy belefutottam egy olyan autószerelő műhelybe és annak a weboldalába, ami azt hiszem, hogy minden eshetőségre felkészíti az embert és nagyvonalakban elmagyarázza a leggyakoribb meghibásodásokat, azoknak okait és javítási lehetőségeit.

A Méta Autószerviz oldalán az egész téma bemutatásával kezdik a bejegyzést, hiszen maga a vezérlés és annak elemei is nagyon fontosak az autó mozgása szempontjából. A vezérlés az az elem, amely lényegében összeköti a vezérműtengelyt a főtengellyel – meglehetősen összetett és bonyolult módon. A vezérlésnek többféle megvalósulási módja is lehet attól függően, hogy milyen meghajtással bírnak. Léteznek láncos meghajtású vezérlések, ahogyan szíjhajtással és fogaskerék hajtással is üzemelhetnek. A sorban legutolsó egyébként kuriózumnak számít, megvannak azok a speciális esetek, ahol előfordulnak – de a Métánál egyébként ez sem jelent akadályt a szervizelésben.

A vezérlés, mint az autó egyik lelke időről-időre cserét kíván. Azonban ez nem pusztán azzal jár, hogy a vezérműlánc cseréje, vagy a vezérlőszíj cseréje időszerűvé válik, hanem a környező rendszereket is ezzel együtt ildomos kicserélni.

A vezérműlánc cseréjével együtt szokás a vízpumpát és a hűtőfolyadékot is cserélni, ahogyan a feszítő és vezető görgőket is. Ehhez a rendszerhez kapcsolódik még ezen kívül a vezérműtengely és a főtengely szimeringjeinek cseréje, de az olajpumpa és az olajszűrő cseréje is.

Felsorolva ezt a rengeteg alkatrészt nem meglepő talán, hogy a vezérlés cseréje rengeteg munkával jár, és számos alkatrész cseréjével, tehát nem a legolcsóbb mulatság.

Viszont itt jön a dilemma az ügyben: ha nem visszük el megnézetni és szükség esetén cseréltetni ezt a részt a kocsiban, akkor megtörténhet, hogy a lánc elszakad és olyan károkat okoz a motortérben, aminek a javítási költségei messze meghaladják a vezérlés cseréjének díját. Sőt, egyébként vannak olyan konstrukciók, ahol még akár a motort és a váltót is ki kell szedni ahhoz, hogy egy ilyen balul elsült vezérműlánc szakadás helyrehozható legyen.

Figyelembe véve ezt, talán érdemes rendszeresen átnézetni a kocsit és ha a vezérműlánc cseréje jön szóba, akkor nem jó döntés halogatni, mert itt pillanatszerű tönkremenetel van és utólag már hiába okos az ember, sokkal jobban a zsebébe kell nyúlni, ha megoldást akar.

Back To Top