A kender olaj a WHO által is ajánlott éppen ideális, 3:1 arányban tartalmazza az Omega-6 és Omega-3 zsírsavakat, ezzel az esszenciális zsírsavak egyik legjobb természetes forrása. Sokan a súlyuk miatt ódzkodnak a zsírok fogyasztásától, azonban az esszenciális zsírsavak hozzájárulnak a kiegyensúlyozott étrendhez, fogyasztásuk elengedhetetlen a szervezet számára. A fontos zsírsavak mellett gazdagon megtalálható benne E-vitamin is, ráadásul a kender azon kevés növények egyike, melyek D-vitamint tartalmaznak. Az olajok előállítása során gyakori, hogy a gyártók az erősebb ízélmény miatt először megpirítják a magokat, majd ezt követően sajtolják ki az olajat. A hidegen sajtolt kender olaj ezzel szemben hőkezelés nélkül, mechanikus préseléssel készül, így nem károsodnak a benne található esszenciális zsírsavak (omega 3, omega 6), vitaminok és ásványi anyagok. A kender olaj optimális Omega-3 és Omega-6 zsírsav összetétele támogatja a szív és a kardiovaszkuláris rendszer egészséges működését, valamint megtisztítja az érrendszert a káros lerakódásoktól. Az összetevői segítenek növelni a jó, és csökkenteni a rossz koleszterinszintjét, ezzel is hozzájárulva a szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Ugyanakkor a kender olaj népszerű természetes gyulladáscsökkentő, rengetegen használják a gyulladások és az ezekkel járó fájdalom csillapítására. Gyulladáscsökkentő tulajdonságait a gamma linolénsavnak (GLA) köszönheti, ami egy Omega 6 zsírsav, ami az immunrendszer megfelelő működését is támogatja.
